Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016

Το βοδινό κρέας κοστίζει πολύ στο περιβάλλον

Συγκριτικά με τις υπόλοιπες ζωικές πρωτεΐνες, η παραγωγή βόειου κρέατος ευθύνεται ανά θερμίδα για την απελευθέρωση στο περιβάλλον πενταπλάσιας ποσότητας αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και εξαπλάσιου αζώτου, το οποίο ρυπαίνει τα νερά, ενώ χρειάζεται 11 φορές περισσότερο νερό για άρδευση και χρησιμοποιεί 28 φορές περισσότερη γη, αναφέρει η μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.


Η εκτροφή βοοειδών, προκειμένου να εμπλουτιστεί το αμερικανικό πιάτο με ζουμερές μπριζόλες και μοσχομυριστά χάμπουργκερ, προκαλεί στο περιβάλλον πολύ μεγαλύτερη καταστροφή από ό,τι η παραγωγή χοιρινού κρέατος, πουλερικών, αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων, αναφέρει η μελέτη,  Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Αμερικανού καθηγητή Γκίντον Εσέλ, συντάκτη της μελέτης και καθηγητή Φυσικής Περιβάλλοντος στο Κολέγιο Μπαρντ της Νέας Υόρκης, ο μέσος Αμερικανός που θα απορρίψει από το τραπέζι του το βόειο κρέας και θα το αντικαταστήσει με χοιρινό θα «εξοικονομήσει» περίπου 600 κιλά διοξειδίου του άνθρακα κατ’ έτος.  Ο Κεν Καλντέιρα, περιβαλλοντολόγος στο Επιστημονικό Ινστιτούτο Κάρνεγκι, υπολόγισε ότι η κατανάλωση μισού κιλού βοδινού κρέατος προκαλεί υπερθέρμανση του περιβάλλοντος ανάλογη με αυτή που προκαλείται από την καύση ενός γαλονιού βενζίνης.

Εντυπωσιακό και ταυτόχρονα αποκαλυπτικό, αλλά και θλιβερό.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας. Μας ενδιαφέρει.

FOLLOW US

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Your New WebSite

Your New WebSite
ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ INTERNET